A nyár akármennyire is gondtalan, mégsem veszélytelen – a tűző napsugarak káros hatásai ellen nehéz védekezni, és bár napszemüveggel óvhatod a szemed, illetve kalappal a fejed, a bőröd jelentős felülete mégis ki van téve a nap okozta kellemes és kellemetlen hatásoknak egyaránt.

Mi a helyzet az anyajegyekkel?

Először is, érdemes még a nyaralás előtt anyajegyszűrésre menned. A meglévő anyajegyeidet célszerű megvizsgáltatni, mielőtt nagy mennyiségű vagy tartós UV-sugárzás éri a bőrödet. Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a melanomás betegek száma, mely kialakulásának egyik ismert rizikófaktora a leégés, túlzott napozás, ezért prevenciós céllal legalább évente egyszer mindenképp fordulj szakorvoshoz, hogy még időben eltávolítható és ezzel gyógyítható legyen a megbetegedés. A szűrést követő kiértékelés során a bőrgyógyászod konzultál veled arról, hogy szükséges-e sürgősen valamelyiket eltávolítani vagy ráér az őszi-téli hónapokban. A bőrtípusodban kódolt genetikai sajátosságok mellett leggyakrabban épp a napozás, leégés, túlzott UV-sugárzás hatására alakulhatnak ki újabb anyajegyek, sokszor nagy számban a testünk különböző pontjain, például karokon, vállakon. Természetesen a szakemberek minden szűrés során megvizsgálják azokat az anyajegyeket is, amelyeket nem ér közvetlenül fény, hiszen rosszindulatú anyajegy nem csupán a fénynek kitett területeken jelentkezhet. Önvizsgálattal arra figyelj, hogy valami rendelleneset nem veszel-e észre magadon, például ha megváltozik az anyajegyed színe, felszíne, alakja, határa, emellett növekedni kezd a bőrfelszínen, vagy megsérül, vérzik. Ezekben az esetekben mindenképp fordulj bőrgyógyász szakorvoshoz, egyebekben rutinszerűen évente ajánlott az anyajegyszűrés. Amennyiben viszont előfordult a családotokban rosszindulatú bőrdaganat, esetleg sok szabálytalan anyajegyed van, félévente célszerű átvizsgáltatni a bőrödet.  Ne feledd, a gyanús képleteket te is észreveheted, de szabad szemmel nem lehet megállapítani, mely anyajegyeid lehetnek veszélyesek, ehhez mindenképpen bőrgyógyász szakorvos által végzett dermatoszkópos vizsgálat szükséges.

…és milyen egyéb hatásai lehetnek a napozásnak?

Érdemes arra tudatosan odafigyelned, hogy mikor és mennyi időt töltesz napozással. Délelőtt tizenegy óra és délután három óra között nem ajánlatos hosszabb időt a napon tartózkodni, ha ez mégis megtörténik, mindenképp óvd a fejed kalappal, tested pedig ruhával. Kopasz/hajvesztett bőr esetén hatványozottan ajánlott így tenni, mivel könnyen daganat alakulhat ki a fejbőr területén.

Az immunrendszerünknek nagy munka rendbe hozni azokat a káros hatásokat, melyet a túlzott napon tartózkodást követően jelentkező gyulladásos állapot, a leégés (solaris dermatitis) okoz.  A túlzott napozás bőröregedéssel jár, melynek a következménye az arcon, a dekoltázson, a kézfejen nyomon követhető. Nem véletlen, hogy egyre több esztétikai beavatkozás irányul a napsugarak hosszútávú hatásainak a korrigálására. Bizonyos esetekben leégést követően találkozunk ekcéma, herpesz, illetve egyéb bőrbetegségek fellángolásával, így számtalan érv szól tehát amellett, hogy okosan barnulj és tartózkodj a napon.

Végezetül…

Érdemes tehát odafigyelni: fogyassz a napsütéses időszakban sok-sok folyadékot, vitaminokat, ásványi anyagokat; használj fényvédőt – akár krém, olaj, spray vagy stift formájában – annak megállapítására, hogy a bőröd függvényében ez milyen erősségű és típusú legyen, kérd szakértőink segítségét, akik a szakmai tanácson túl fényvédő-kuponnal is ellátnak, mellyel kedvezményes áron tudsz rendelőnkben vásárolni.

Szakmai tanácsok és anyajegyszűrés esetén itt tudsz időpontot foglalni hozzánk.

Kívánjuk, hogy gazdagodj rengeteg csodás új élménnyel a nyár során és szívd magadba az éltető napsugarakat! Tartózkodj tudatosan a napon, de közben ne feledd: a lebarnult bőr csak egészségesen gyönyörű.