Melanoma

A melanoma a legrettegettebb bőrdaganat, mely miatt bekövetkező halálozás aggasztóan magas arányú, elsősorban a fiatal felnőttek, főleg a nők között. Kialakulásában genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszanak, ezért megelőzésében igen fontos a fényvédelem, valamint a rendszeresen elvégzett anyajegy szűrés. Célunk a vizsgálat alkalmával minél korábbi stádiumban felismerni a daganatot, hiszen ekkor nagy eséllyel elkerülhető az áttétképződés. Az esetek többségében évente javasolt anyajegy szűrésen részt venni. Amennyiben valakinél vagy a családjában már előfordult rosszindulatú bőrdaganat, vagy nagyon sok anyajeggyel, leégésre hajlamos fehér bőrrel bír, javasoljuk a félévente történő anyajegy átvizsgálást, illetve akkor különösen fontos bőrgyógyászati konzultációra jelentkezni, ha a páciens egy anyajegy megváltozását, irritációját, vérzését tapasztalja.

Bazálsejtes rák

A bazálsejtes rák (basalioma, bazálsejtes carcinoma) a fehér bőrű emberek leggyakoribb rosszindulatú betegsége. Szerencsére a klinikai viselkedése nem kifejezetten agresszív, hiszen áttétek képződése, a szervezetben való szóródása csak nagyon ritkán fordul elő. Talán ennek tudható be, hogy gyakran az elvárhatónál kevesebb figyelmet kap, pedig ha nem történik megfelelően az ellátása, akkor a daganat kiújulása biztosra vehető. Esetenként már a diagnózis felállítása is nehéz, mivel gyakran nem tűnik a gyakorlatlan szemnek daganatnak lenni. Feltűnő azonban ilyen esetekben is, hogy egy bármely testtájon régóta fennálló, nem gyógyuló, de nem is rohamosan terjedő folyamatnál ki kell zárni a rosszindulatú daganat lehetőségét. A legveszélyeztetettebbek azok, akik csak néha tartózkodnak szabad térben, de akkor esetleg megég a bőrük.

A basalioma ellátására számos igen hatékony megoldás áll rendelkezésre, ezek között eligazodni azonban csak nagy jártassággal lehet. Rendelőnkben adottak a feltételek az onkológiailag korrekt és esztétikailag is optimális ellátásra.

Laphámrák

Laphámrák (spinalioma, spinocelluláris carcinoma) főleg olyankor alakul ki, amikor valaki egész élete során sokat van napon akár tavasztól – őszig folyamatosan, legyen szó munkáról vagy szabadidős tevékenységről. Bár jóval ritkábban alakul ki, mint a basalioma, azonban áttétképző hajlama lévén jóval veszélyesebb annál. A diagnózis felállítása nem minden esetben egyszerű, továbbá az ellátás megfelelő kiválasztása is jártasságot igényel. Speciális csoportot alkotnak a valamilyen okból immunszuppresszív kezelés alatt állók, akiknél ez a kórkép lényegesen gyakrabban alakul ki és a kórlefolyása is gyorsabb.

Solaris keratosis

Solaris keratosisnak azt a hámló, esetenként gyulladt bőrelváltozást nevezzük, amely a laphámrák előalakja. Gyakran észleljük a kor előrehaladtával egész életünk során napnak kitett bőrfelületeken: az arcon, a homlokon, a füleken, az orron, illetve, ha valaki korán kopaszodni kezd, akkor a fejtetőn. Bár még nem rosszindulatú, de kezelés nélkül relatíve gyorsan daganattá tud alakulni, amelynek az ellátása lényegesen nehézkesebb.