Kamaszkorunkban valószínűleg majdnem mindannyian találkoztunk a kellemetlen pattanásokkal – arcon, nyakon, mellkason, vállakon, háton, kisebb vagy nagyobb mértékben. Bár enyhe formában nem nevezhető súlyos megbetegedésnek, mégis sok negatív hatása van: rosszul hat a megjelenésünkre és a lelkiállapotunkra is. Ha ez a gyulladás nem múlik el felnőttkorra, illetve ha makacs kamaszkori tünetek láthatók, akkor a folyamatnak jobb véget vetni. A jó hír az, hogy lehet, és bár előfordulhat, hogy sok éven át veled voltak, bizonyára örömmel válsz meg tőlük.

Az aknénak többféle formája akad, és aki találkozott már ezekkel a kellemetlen kis pöttyökkel, az mindegyiket jól ismeri. Hogy miért alakulnak ki, abban sok tényező szerepet játszhat, együtt vagy külön-külön is: túlzott faggyútermelés, a bőr nem megfelelő hámlása (és ezáltal eltömődése), de a baktériumok túlzott elszaporodása is okozhatja. Ha pedig a bőr tisztulása nem megfelelő, a szőrtüszők eldugulnak, ez pedig az akne különböző fajtáinak kialakulásához vezethet.

Az akne kialakulásának hátterében szintén temérdek dolog állhat: táplálkozási szokások, genetika, hidratálás – vagy annak hiánya, hormonális változások, terhesség, stressz, bizonyos gyógyszerek szedése, különböző anyagok okozta irritáció, mosószer stb. Fontos továbbá, hogy a kialakult pattanásokat ne piszkáljuk, csak rontunk a helyzeten és a bőrünk későbbi állapotán is. Inkább bízzuk kiváló szakemberre ezt a feladatot, amely nem tűnik bonyolultnak, de valójában egy helytelen módszer alkalmazásával sokat árthatunk a bőrünknek.

Többnyire a kamaszkor végén, a húszas évekhez közelítve az akne tünetei elmúlnak, kivéve, ha valami oknál fogva mégsem történik így. Ekkor mindenképpen bőrgyógyász szakorvosra van szükség, aki alapos kivizsgálással a megfelelő kezelést javasolja a páciensnek a tünetek végleges megszüntetése érdekében. Mindenképp fordulj szakorvoshoz akkor is, ha laikus szemmel a gyulladás szerény, de mély csomókat tapintasz az arcodon, mert ilyenkor a folyamat a mélyben zajlik, így kezelés nélkül a pattanások évek múltán hegesedést okozhatnak. A diagnózis felállításakor alapos beszélgetés és egyéb kivizsgálások, például vérvétel alapján a lehető legjobb kezelést javasoljuk személyre szabottan a páciens számára: ez lehet helyi, krémes kezelés és/vagy szisztémás terápia, gyógyszeres kezelés, illetve megfelelő arctisztítási rutin, esztétikai kezelések alkalmazásának együttese. Egyes készítmények okozhatnak túlzott bőrszárazságot, ezt különböző hidratálókrémekkel lehet orvosolni, melyet szintén a szakorvos ír fel. Kitartó kezeléssel a tünetek véglegesen elmúlnak: az eredmény boldog, egészséges bőrrel rendelkező páciens és az akne-mentes mindennapok szépsége.

Foglalj időpontot nálunk, és konzultálj szakértőnkkel a lehetőségekről!

Akne – kezelés előtt