Vannak betegségek, amelyek jelentősen rontják az életminőséget, ugyanakkor gyógyíthatók, azonban vagy nehezen ismerhetők fel, vagy a beteg kényelmetlennek érzi, hogy tüneteivel orvoshoz forduljon. A hidradenitisz szuppurativa tipikusan ilyen betegség. Kimenetele szempontjából kulcsfontosságú a korai diagnózis és a megfelelő, hatékony kezelés. Ennek első lépése a bőrgyógyász felkeresése.

A hidradenitisz szuppurativa a hónalj és a lágyék területét érintő krónikus gyulladásos bőrbetegség. A tünetek rendszerint azokon a testtájakon jelentkeznek, ahol az úgynevezett apokrin verejtékmirigyek megtalálhatók, valamint ahol az összeérő bőrfelületek egymáshoz dörzsölődnek, így a mellek alatt, a farpofák között és a combok belső oldalán. A gyulladt területeken általában fájdalmas csomók és kelések keletkeznek. A betegség nem fertőző, ugyanakkor pontos oka nem ismert, jellegzetes alapfolyamata a szőrtüszők elzáródása a test apokrin verejtékmirigyekkel ellátott területein.

A bőrgyógyászok olykor akne inverzának is nevezik a kórképet, mivel az elváltozások a közönséges akne által megkímélt területeken jelentkeznek. A hidradenitisz szuppurativa sokféle, egyénenként eltérő formában jelentkezhet. Enyhe formájában az érintett bőrterületen pattanásszerű göbök, mitesszerek vagy ciszták keletkeznek. Súlyosabb esetekben a tályogokból akár váladék is ürülhet, ami kellemetlen szag forrása lehet. A kialakuló bőrelváltozások a fájdalom mellett igen sok más kellemetlenséggel is járhatnak, ami rendszerint jelentős életminőség-romlást eredményez.

A bőrtünetek ellenére a hidradenitisz szuppurativa valójában az egész szervezetet érintő gyulladásos kórkép, amelynek hátterében az immunrendszer hibás működése áll. A betegség bármely életkorban kialakulhat, leggyakrabban azonban fiatal felnőttkorban jelentkezik. Előfordulása a kor előrehaladtával csökken, az új esetek száma 50-55 éves kor felett viszonylag alacsony. Előfordulása az átlagnépességben világszerte körülbelül 1%-ra tehető,mivel azonban a kórképet sok esetben nem ismerik fel, valamint a betegek egy jelentős része kényelmetlennek érzi, hogy tüneteivel orvoshoz forduljon, a diagnosztizált betegek száma ennél jóval alacsonyabb.

Az esetek egy részében megfelelő kezelés nélkül az ismételten kiújuló tünetek egyre súlyosabb formában térnek vissza. A betegség kimenetele szempontjából kulcsfontosságú a korai diagnózis és a megfelelő, hatékony kezelés. Ennek első lépése a bőrgyógyász felkeresése.

A Csalogány Orvosi Központ vezető bőrgyógyásza, klinikai onkológus, egyetemi tanár, az MTA doktora, Prof. Dr. Wikonkál Norbert a Tv2 Mokka című műsorában járt Ábel Anitával, hogy a betegségről beszélgessenek, amelyre a színésznő-műsorvezető egy virágos fotósorozattal hívja fel a figyelmet.

Az adás ide kattintva érhető el.

Amennyiben úgy gondolod, hogy bőrtüneteid hidradenitisz szuppurativára utalnak, mielőbb keresd fel bőrgyógyászodat!

Forrás: http://www.hidradenitis.hu